Soğuk Muhafazada Nem Kontrolü

Soğuk hava deposunda amaç mümkün olduğu kadar değişmez bir bağıl nemi sağlamaktır. Soğuk hava deposunda bağıl nemdeki denge durumu, depoya konulacak ürünün ve ambalajın özellikleri, soğuk hava deposunun doldurulma şekli, evaporatörlerin yüzey alanları ve yapıları, evaporatör fanlarının yerleştirilme şekilleri, evaporatör yüzey sıcaklığı ile oda sıcaklığı arasındaki fark, soğuk hava deposunun izolasyonu, soğuk hava deposundaki hava dağılım ortamı, hava değişim katsayısı ve soğuk oda cihazlarının çalışma süresine bağlı olarak değişim gösterir. Soğuk hava deposunda istenen bağıl nemi sağlamak için belirli bir zaman periyodunu beklemek ve bir takım tedbirleri almak gerekmektedir.

0 1.393

Soğuk muhafazada nem kontrolü, soğuk odalarda nemin muhafaza edilecek maddelere etkileri ve istenen nem değerlerinin elde edilebilmesi için alınması gereken tedbirler aşağıdaki gibidir;

Soğuk oda, özel anlamı ile gıda maddelerinin normal şartlarda saklanabilir sürelerinden daha uzun süre saklanabilmesi için ihtiyaca uygun şartlarda soğutulan ve nem durumu kontrol edilen, dış atmosferden ısı ve nem kazancına karşı yalıtılmış alanlara denir.

Soğuk odalarda nemin kontrolü, sıcaklığın kontrolünden daha zor olmasına rağmen çoğu zaman nem kontrolüne dikkat edilmez.

Soğuk odalarda nem oranı, muhafaza edilecek ürünün cinsine göre uygun oranda olmalıdır. Bu yüzden soğuk oda uygulamalarında nem oranının kontrol edilmesi ve bu nem oranının muhafaza edilmesi gereklidir. Su oranı yüksek maddelerin muhafazası sırasında çabuk bayatlamasını ya da buruşmasını önlemek üzere soğutulan hacme verilen nemin kontrolüne özellikle dikkat edilmelidir.

Diğer yandan tohum, ilaç gibi relatif nemin düşük tutulması gereken soğuk odalara da ihtiyaç duyulabilir. Bu tip odalarda da oda neminin devamlı olarak alınması ve bunun kontrolü gereklidir.

Soğuk Muhafazada Nem Kontrolünü Etkileyen Unsurlar

Ürünün ve Ambalajın Özellikleri

Soğuk odadaki ürünün transpirasyon yoğunluğundaki değişmeler özellikle ürünün soğutulmaya başlanması anında daha büyük bir etkiye sahiptir. Suyu oldukça hızlı derecede absorbe eden veya absorbe ettiğini geri veren maddelerden (tahta, karton v.b) yapılmış olan ambalajların kuruluğu önemli bir etkendir. Ambalajlar depoya konulduklarında çok kuru iseler, deponun bağıl nemini büyük ölçüde azaltacak şekilde, kendi kitlelerine göre büyük miktarlarda su absorbe edecektir. Ambalajlar çok ıslak ise aksi etki oluşacaktır.

Deponun Doldurulma Durumu

Deponun doldurulma durumu özellikle depoların başında ve sonunda oldukça büyük değişiklik gösterir. Soğuk odalara muhafaza edilecek maddelerin yerleştirilme şekli, havanın serbestçe dolaşımına uygun olmalıdır. Böylelikle soğuk oda havasının yeterince ve kolayca karışması sağlanarak, nemin uygun limitler içinde kalması temin edilmiş olur.

Evaporatörlerin Yüzey Alanları, Yapıları ve Fanların Yerleştirilme Şekilleri

Evaporatörlerin yüzey alanları, fanların sayısı, kesit alanı, hava debileri, soğuk deponun nem miktarını direkt etkilemektedir. Örneğin soğuk depoda yüksek relatif nem (%80-90) elde etmek için, geniş batarya alanlı evaporatörler bulundurulmalıdır.

Evaporatör Yüzey Sıcaklığı İle Oda Sıcaklığı Arasındaki Fark

Hesaplanan ısı geçirgenliğinden meydana gelen kayıplar da dikkate alınarak, soğutucu akışkan ile soğuk oda arasındaki sıcaklık farkının mümkün olduğu kadar az tutulmasına dikkat edilmelidir. Uygulamada soğuk odanın ortalama sıcaklığı ile soğutucu akışkanın sıcaklığı arasında 5°C’lik bir fark kabul edilebilmektedir. Soğuk oda ortalama sıcaklığı ile soğutucu akışkan sıcaklığı arasındaki sıcaklık farkının 5°C’den fazla olması durumunda havadaki su buharında kondens oluşumu başlar. Bu durum da evaporatörde karlanmanın oluşmasına sebep olur. Soğuk odadaki relatif nem oranı düştükçe soğuk odadaki hava, depolanan üründen nem almaya başlar ve böylelikle ürünün solmasına ve tazeliğini kaybetmesine sebep olur.

Soğuk Hava Deposunun İzolasyonu

Soğuk depoculukta yalıtım malzemesinin cinsi ve ekonomik kalınlık değeri son derece önemlidir. Önemi bu boyutta olan yalıtım malzemesinin nem geçişine ve dolayısı ile ıslanmaya karşı korunması gerekmektedir. Dış hava sıcaklığı genellikle soğuk oda havasının sıcaklığından daha yüksektir. Daha yüksek sıcaklıktaki havanın nem basıncı da daha düşük sıcaklıktaki soğuk oda havasının nem basıncından daha yüksek olacaktır. Bu hareket sırasında yalıtım malzemesi bünyesinde yoğuşacak nem, yalıtım malzemesinin ıslanmasına ve dolayısı ile yalıtım özelliğinin kaybolmasına neden olacaktır.

Bu durumun önüne geçmek, yani yalıtım malzemesini nem geçişine karışı korumak için yalıtım malzemesinin dış havaya doğru olan yüzeyine duvar dolgu yapısına göre nem kesici tesis edilmelidir. Nem kesici olarak, asfalt karakterli boyalar ile bitüm, ruborait, pvc levhalar, kanaviçe veya cam tüllü pestiller ve alüminyum folyo v.b. nem geçirme direnci yüksek olan malzemeler kullanılmaktadır. Poliüretan panel uygulamalarında ise ısı ve nem yalıtımı birlikte çözülmektedir.

Soğuk Hava Deposundaki Hava Dağılım Ortamı, Dağılım Hızı ve Değişim Katsayısı

Soğuk depolarda hava hareketi/sirkülasyonu öyle olmalıdır ki tüm hacimlerde eşit bir sıcaklık ve nem seviyesi muhafaza edilmelidir. Aşırı hava hareketi gıda maddelerinde su kaybına sebep olabilir. Bu durum hem gereksizdir, hem de zararlıdır. Buna mukabil iyi bir hava dağılımı faydalı ve gereklidir. İstifleme kötü yapılmış ve hava dağılımını engelliyorsa, soğuk hava depolarında kanallı hava dağıtımı tercih edilmelidir.

Soğuk Oda Cihazlarının Çalışma Süresi

Soğuk oda cihazlarının çalışma süresi, oda sıcaklığı, evaporasyon sıcaklığı ve günlük defrost süresine bağlıdır. Soğuk oda cihazlarının günlük toplam çalışma süreleri muhafaza edilecek ürünün cinsine bağlı olarak 16-18 saat olarak alınabilir. Soğuk oda cihazlarının çalışma sürelerine bağlı olarak, soğuk odada oluşacak nem oranı da değişim gösterecektir.

Soğuk Muhafazada Yüksek Nem Oranının Elde Edilmesi ve Muhafazası

Gıda maddelerinin özellikle sebze ve meyvelerin ağırlığı, kalitesi ve tazeliği soğuk odanın nem oranındaki değişiminden direkt olarak etkilenmektedir.

Gıda maddelerinin özellikle sebze ve meyvelerin kuruma (aşırı nem kaybetme) sebebiyle bozulmasına karşı en iyi önlem relatif nem seviyelerini yeterli düzeyde tutmaktır. Birçok sebze, meyve ve madde için %3-6 oranında su kaybı bu maddelerin kalite ve evsafını büyük ölçüde yok eder. Bazı maddelerde ise bu değerin %10’a kadar çıkmasına müsaade edilebilir. Deneyler göstermiştir ki relatif nem seviyesi aynı olan 0°C ve +10°C sıcaklıktaki iki ayrı soğuk odada havanın suyu buharlaştırma potansiyeli(kısmi basınç farkı) +10°C’deki oda da 0°C’dekinin 2 katıdır. Aynı seviyede bir su buharlaşması olması için 0°C’deki %90 relatif neme karşın +10°C’deki %95 relatif nem seviyesinin muhafaza edilmesi gerekmiştir. Bundan çıkarılabilecek sonuç, kısmi buhar basıncı farkının, oda sıcaklığını düşürmek sureti ile azaltılması, soğuk odadaki maddelerden su kaybının önlenmesi için en etkin yoldur. Soğuk odada muhafazası gereken nem seviyeleri ise ekli tabloda gösterilen relatif nem seviyelerinin en fazla %3-5 sınırları içerisinde kalmalıdır.

Tablo.1 Muhtelif Maddelerin Soğuk Saklama Nem Değerleri

Ürün Nem Değeri
Sebzeler %90-100 RH
Kuru Gıdalar %60-70 RH
Muhtelif Tohumlar %55-65 RH
Deniz Besinleri %90-100 RH
Kabuklu Deniz Besinleri %95-100 RH
Et (Sığır Eti) %85-92 RH
Et (Koyun Eti) %85-95 RH
Et (Kümes Hayvanları) %85-95 RH
Günlük Üretimler %60-85 RH
Şekerlemeler %40-65 RH

Soğuk odalarda istenen yüksek nem değerlerine ulaşmak için bazı durumlarda atomizer nemlendirici kullanmak gerekebilir.

Tablo.2 Muhtelif Gıda Maddelerinin Su Kaybına Karşı Olan Duyarlılıkları

Düşük Orta Yüksek
Elma Armut Brokoli
Hıyar Avakado Çilek
Kabak Biber Erik
Kavun Brüksel Lahanası Ispanak
Kivi Domates Kayısı
Patates Havuç Kiraz
Patlıcan Karnabahar Mantar
Sarmısak Kuşkonmaz Şeftali
Soğan Lahana Üzüm
Muz Yeşil Soğan
Taze Patates

Soğuk Muhafazada Düşük Nem Oranının Elde Edilmesi ve Muhafazası

Diğer yandan, nem oranının düşük tutulması gereken hacimler de vardır. Örneğin soğuk muhafazası gereken ve nem oranının düşük seviyelerde tutulması gereken tohum muhafazasında oda neminin devamlı olarak alınması ve bunun kontrolü gereklidir. Soğuk odalarda düşük nem değerleri elde etmek için soğuk oda cihazlarının evaporatörlerinin içine elektrikli ısıtıcı konulması veya re-heat batarya ilave edilmesi gerekmektedir.

Soğuk odalarda düşük nem değerleri elde etmenin diğer bir yolu da silikajelli nem alıcılar kullanmaktır.

Sonuç

Soğuk odalarda muhafaza edilecek maddelerin muhafaza şekli ve muhafaza sıcaklığı kadar nem seviyeleri de son derece önemlidir. Bu yüzden soğuk odalarda sıcaklığın yanı sıra nem oranının da istenen seviyede tutulması için gerekli önlemler mutlaka alınmalıdır. Böylelikle muhafaza edilecek malın kalitesi, görünümü ve diğer bir takım özelliklerinin korunması sağlanmış olacaktır.